Ürün Karbon Ayak İzi, ürünlerin hammaddeden geri dönüşüme kadar olan ömrü boyunca toplam karbon miktarının hesaplanmasına denir. Ürün karbon ayak izi, ürünlerin çevresel etkilerini değerlendirmek ve daha sağlıklı bir çevreye zemin hazırlamak açısından dikkat çeken bir konudur. Son yıllarda pek çok üretici ve tüketici açısından ele alınan ürün karbon ayak izi, markalar açısından geri dönüşüme ve çevrenin geleceğini korumaya yönelik bir sorumluluk olarak da kabul edilmektedir. Bu rehberde ürün karbon ayak izi nedir? ürün karbon ayak izi doğrulama nasıl yapılır? Ürün karbon ayak izi hesaplama nasıl gerçekleşir? gibi pek çok soru işaretine cevap bulabileceksiniz.
Ürün Karbon Ayak İzi Nedir?
Ürün Karbon Ayak İzi (Product Carbon Footprint); bir ürün hammaddesinin çıkarılmasından, üretimine, kullanımından atık haline gelmesine, geri dönüşümden tekrar hammaddeye dönüştürülmesi ya da düzenli depolama, enerjiye dönüştürülmesi boyunca sebep olduğu karbon emisyonlarına denir. ISO 14067 Ürün Karbon Ayak İzi, Ürünün ilk hammaddenin, tekrar geri dönüştürülmüş hammadeye dönüşünde geçirdiği süre boyunca üretim süreçlerinden, nakliyesinden, kullanılmasından, geri dönüşümünden kaynaklanana karbon emisyonlarının hesaplanmasına denir.
ISO 14067 Ürün Karbon Ayak İzi, bir ürünün üretilmesi, kullanımı, tüketimi, atığa dönüşme ve geri dönüşümü olarak yaşam döngüsü boyunca sebep olduğu karbon emisyonuna denir. Ürün karbon ayak izi, ürün sebepli iklim etkilerini belirlemede kullanılan en ideal tespit yöntemi olarak bilinmektedir. Ürünlerin tüm yaşam döngüsü süresince hammadde formundan ürünün bertaraf edileceği ana kadar iklime yönelik etkileri vardır. Sera gazı emisyonları şeklinde görülen bu durumlar nedeniyle ürünün karbon ayak izi değerlendirmesi yapılması gerekmektedir. Ürün Karbon Ayak İzi kapsamında ürünün çevreye yönelik etkilerinin tanımlanması, analiz edilmesi ve uygun önlemler çerçevesinde azaltılması ya da mümkünse ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Ürün Karbon Ayak İzi ile ilintili bir konu olarak Karbon Ayak İzi (CCF) de ürünün çevreye etkilerinde önemli bir yere sahiptir. Markanın ürünle alakalı aldığı önlem ve yaptığı çalışmaları kapsayan CCF, belirli norm ve kurallar çerçevesinde kontrol edilmektedir. Bu bağlamda 2050 yılına kadar karbondan arındırılması hedeflenen dünya için önemli adımların atılması da söz konusu olabilecektir. Ürünlerin sera gazı emisyonları ile alakalı şeffaf bir anlayış benimsenmesi noktasında geliştirilen birkaç standart bulunmaktadır. Bu standartların geliştirmesi devam ederken dünya çapında kabul gören 3 temel standarttan söz etmek gerekmektedir. Söz konusu ürün karbon ayak izi standartları; GHG Protokolü, PAS 2050 ve ISO 14067 olarak kabul edilmektedir.
ISO 14067 Standardı Nedir?
ISO 14067, Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından oluşturulmuş bir standarttır. Ürün karbon ayak izi konusunda yüksek olasılıkla en yaygın kullanılan alternatiftir. İklim değişikliğinin tek başına bir etki kategorisi olduğundan hareketle denge sınırlarının tanımlanmasında önemli bir yere sahiptir. Bu standardın geniş kapsamda bütün ürünler için uygulanabiliyor olması ve şeffaflığı sağlaması çok yaygın tercih edilmesini sağlar. İlgili yönerge ve gereksinimlere uygun hareket etmeyi sağlarken kararlar, hedefler ve kapsam tanımlaması ile veri toplama süreçlerini de kontrol altına almaktadır.
ISO 14067, Ürün karbon ayak izi kapsamında yaygın olarak kullanılan kapsam ve sınırlamalar ile alakalı şu detaylara dikkat etmek gerekir. İşletmeler ve tüketiciler açısından değeri oldukça fazla olan karbon ayak izi kapsamında pek çok düzenleme getirilmektedir. Söz konusu bağlamda şu detaylar öne çıkmaktadır.
Ürün karbon ayak izi süreci gerek ulusal gerekse de uluslararası düzenlemeler kapsamında dikkate alınması gereken aşamaları ifade eder. Özellikle AB ülkeleri ile ticaret yapan işletmeler açısından karbon ayak izi ve yaşam döngüsü değerlendirmesinin 3 aylık süreçlerle gerçekleştirilmesi gereklidir. AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeye ticari kapıları aralayan bu çözüm aynı zamanda marka ve kurumlar arasında pek çok avantajı da ön plana çıkarmaktadır. Aşağıda ürün karbon ayak izi değerlendirmeleri ile elde edebileceğiniz avantajları inceleyebilirsiniz.
- Ürün kalitesinde iyileşme potansiyeline ulaşmak mümkündür,
- Rekabet avantajı elde ederek rakipleri geride bırakabilirsiniz,
- Risk yönetimini daha iyi seviyeye taşıyabilirsiniz,
- Kamuoyunda daha ideal bir marka imajı yaratabilirsiniz,
- Pazar payını arttırarak yeni iş fırsatlarına ulaşabilirsiniz,
- Tedarik zinciri yönetimi ile başarıyı sürdürülebilir kılabilirsiniz.

- Çevresel anlamda etkileri daha az olan ürünlere yönelik taleplerin teşviki.
- Potansiyel iyileştirme ve yatırımlar kapsamında değerlendirmeler yapılması.
- Tedarik süreçleri ile alakalı optimizasyonun gerçekleştirilmesi.
- Üretim süreçlerinde her aşamada çevresel etkilerin tek tek değerlendirilmesi.
- Ürünlerin imalat süreçlerinde sürdürülebilirliklerinin karşılaştırılması ve iyileştirmeler yapılması.
- Ürünlerin sürdürülebilirliği kapsamında çeşitli yaşam döngüsü safhalarının ölçülmesi ve yönetilmesi.
- Ürünlere dair yaşam döngülerine dair çevresel etkilerin saptanması.
- Yol gösterici sürdürülebilirlik planlarının hazırlanması ve risklerle potansiyellerin değerlendirilmesi.
- Kaynak tüketiminin daha makul seviyelere düşürülmesi.
- Çevresel salınımlardan kaynaklanan olumsuzlukların azaltılması.
- Sosyal etmenlerin iyileştirilmesi veya geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılması.
- Ekonomik ve çevresel faktörler arasındaki pozitif bağlantıları betimlemek.
- Ürün Etki Ölçümü
- Eko Etiketleme (Eco Label)
- Çevresel Etkileri Belirleme
- Ürün Karşılaştırma Çözümleri
- Ürün Geliştirme ve İyileştirme
- Stratejik Planlama
- Karar verme
- Pazarlama
- Hammadde Üretimi: Ürün oluşturma için gerekli bir ya da birden fazla hammaddenin imal edilmesi.
- Ürün veya Hizmet Üretimi: Ürün ya da hizmetlerle alakalı imalat aşamaları.
- Tüketim – Kullanım: Ürün müşteriye ulaştıktan sonraki kullanım aşaması.
- Bertaraf: Ürünlerin geri dönüşüme sokulmadığı durumlarda imha etme süreçleri.
- Geri Dönüşüm: Ürünün tekrardan hammadde formuna dönüştürülmesi süreci.
- Nakliye: Ürün ve hizmetlerin ara süreçler de dahil olmak üzere lojistik safhaları.